Til forsiden

 

 

 

   PC.no-guiden     Wallpapers     Om PC.no
 

 
   Guide til
kjøp av PC-utstyr

CD-ROM-stasjon

 

   

Valg av CD-ROM-stasjon

CD-brenner kan brukes som CD-ROM-stasjon
Nesten alle nye PC-er som blir solgt har CD-ROM-stasjon. Men vær obs. på at du ikke trenger dette hvis du har CD-brenner. En CD-brenner kan også lese CD-er, slik en vanlig CD-ROM-stasjon gjør. Tenk derfor gjennom om du vil ha CD-brenner før du kjøper CD-ROM-stasjon! En CD-brenner er ypperlig til å ta backup med. Skulle harddisken bli for liten, kan du også bruke CD-brenneren til å få lagret en del stoff på CD-er. Typisk eksempel er bilder og video som du tar selv med digitalkamera eller digitalt filmkamera. Det kan også være en ide å ha konfidensielt materiale på CD i stedet for på harddisken. Hvis noen skulle hacke seg inn på din PC via Internett, vil de ikke komme inn på CD-en med mindre den står i maskinen.

Intern eller ekstern
Du kan velge mellom ekstern og intern CD-ROM. Intern er mest vanlig og mest praktisk i de fleste tilfeller. Fordelen med ekstern er at den kan flyttes fra en PC til en annen, men de fleste PC-er har jo CD-ROM-stasjon i våre dager. Dessuten er en ekstern CD-ROM vanligvis tregere.

Hastighet
Det som betyr noe for en CD-ROM-stasjon er hvor rask den er og hvor mye den belaster mikroprosessoren. Hastigheten angis ved en x. x betyr 150 kB/s. Du trenger ikke filosofere over hvor mye 150 kB er. Poenget er at dess høyere x-tall, dess raskere kan CD-ROM-stasjonen overføre data fra en CD til maskinen. En annen ting som er avgjørende er aksesstiden. Den måles i millisekund (ms). Dess lavere tall, dess bedre.

Hvor mye mikroprosessoren blir belastet under overføring av data angis i prosent. Dess lavere tall, dess bedre. Dess mindre mikroprosessoren blir belastet, dess mer kapasitet har prosessoren til å gjøre andre ting.

IDE eller SCSI
Du kan velge mellom IDE og SCSI. IDE er mest vanlig fordi dette er billigst. Men en SCSI-CD-ROM-stasjon vil belaste mikroprosessoren mindre, og dermed være raskere i praksis.

Viktigst
Husk: Det aller viktigste er x-tallet, f.eks. er 32x bedre enn 16x.
 

 
Copyright © Presttun Comp. All rights reserved.