Til forsiden

 

 

 

   PC.no-guiden     Wallpapers     Om PC.no
 

 
  Guide til
kjøp av PC-utstyr

DVD-spiller

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Valg av DVD-spiller

DVD-film

Ypperlig filmteknologi

DVD-plater er av samme størrelse som CD-er. DVD er digitalt, og overgangen fra VHS til DVD kan dermed sammenlignes med overgangen fra kassetter/grammofonplater til CD. Man får digitalt bilde og lyd. Bilde blir svært mye bedre og lyden er av CD-kvalitet.

DVD-formatet gir et bilde bygget opp av 480 horisontale linjer, mens VHS bare gir 260 linjer. Bildet er altså mer detaljert.

DVD-formatet støtter surround-lyd. En DVD-film kan inneholde informasjon om hvilken lyd som skal ut i hvilken høyttaler.

 
Nye muligheter

DVD-formatet gir også en del nye muligheter som det gamle VHS-formatet ikke har:

En del filmer har støtte for flere språk. Typiske språk er engelsk, tysk, spansk, fransk m.fl. Morsomt hvis du ønsker å lære et fremmed språk. Se filmen på engelsk og på tysk en annen gang. Du har mulighet for å fjerne teksting om ønskelig.

En del filmer (om ikke særlig mange) gir brukeren muligheter for å velge kameravinkel i en del scener.

Noen filmer gir brukeren kontroll over hvilken aldersgrense filmen skal ha. Velger man lav aldersgrense, blir noen scener kuttet ut.

  
DVD-spiller med harddisk
 
 
Klikk for å se stort bilde
Samsung DVD H40E
Stort bilde

Ett enkelt tastetrykk gir pause i direktesendinger.

Samsung har lanserert en DVD-spiller med innspillbar harddisk. Den 40 Gb store harddisken rommer opptil 40 timers opptak fra TV. Med en ny pausefunksjon - Time Shift - kan TV-seeren umiddelbart gjøre en pause i direktesendningen.

Telefonen ringer midt i nyhetssendingen. Men ta det med ro! Den nye pausefunksjonen gjør det enkelt å fortsette sendingen etter at samtalen er avsluttet. Pausefunksjonen aktiveres med et enkelt trykk på Time Shift-tasten. Da begynner opptaket på harddisken. Når telefonsamtalen er avsluttet, går du tilbake til sendingen og kan enten spille den av direkte eller langsomt hurtigspole i kapp med direktesendingen.

Opptil 40 timer, som tilsvarer 10 videokassetter, kan tas opp og lagres på harddisken. Den laveste kvaliteten på den innspillbare harddisken er bedre enn en vanlig VHS-kassett. Og det finnes også to bedre opptakskvaliteter.

I tillegg er det mulig å lagre JPG-bilder og MP3-musikk. Dette kan vises på skjermen og spilles direkte fra DVD-spilleren. Vanlige CD-er kan også spilles.

 


Bonus materiale er tilgjengelig på noen DVD-filmer. Det kan være intervju med skuespillere, informasjon om hvordan filmen ble laget, visning av morsomme mislykkede innspillingsforsøk eller hva som helst annet.

En DVD-film kan være delt inn i flere kapitler. Man kan da hoppe fra kapittel til kapittel på samme måte som fra sang til sang på en CD. Man slipper å spole slik som med VHS-kassetter.

 
Soner

Soner er laget for at en film skal kunne lanseres til forskjellige tider (og til forskjellig pris) rundt om kring i verden. F.eks. er det vanlig at en film blir lansert i USA en god stund før den blir lansert i Europa. Norge inngår i sone 2. La oss se på de forskjellige sonene:

Sone 1: USA, Canada, Puerto Rico, Alaska
Sone 2: Europa, Japan, Midtøsten, Sør-Afrika
Sone 3: Sørøst Asia, Hong Kong, Taiwan
Sone 4: Mellom-Amerika, Mexico, Sør-Amerika, Australia, New Zealand
Sone 5: Russland, Afrika (uten Egypt og Sør-Afrika), India, Pakistan
Sone 6: Kina
Sone 7: Reservert. Brukes ikke i dag.
Sone 8: Internasjonal sone, bl.a. internasjonalt farvann.

Kjøper du en DVD-spiller i Norge, vil den være av sone 2. Det betyr at du ikke uten videre kan se en film som er utgitt i f.eks. USA. Du må kjøpe filmer med riktig sone. Så lenge du kjøper filmene i Europa, vil de være av sone 2 hvis ikke annet er oppgitt.

I teorien er det mulig å omgå sonebeskyttelsen. En del leverandører tilbyr seg å fjerne beskyttelsen. For at dette skal gå an, må du ha kjøpt en sonefri DVD-spiller. Når beskyttelsen blir fjernet, faller garantien fra produsenten bort. Men leverandøren kan gi deg garanti (garanti fra leverandør).

 
Bærbar

Bærbare DVD-spillere finnes. Noen av disse har en egen LCD-skjerm som du kan se film på.

Bærbar DVD-spiller fra Sharp
 
Bildekvalitet

Hvis du har et vanlig TV-apparat (med skjerm opptil 26 tommer), vil enhver DVD-spiller gi et godt bilde. Med større skjerm kan bildekvaliteten variere. Årsaken til variasjon i kvalitet er at de digitale data omformes til analoge data før de blir presentert på skjermen. Og det er spilleren som gjør dette. Selv om de digitale data er like for alle spillere, vil bildet dermed likevel kunne variere fra spiller til spiller.

Fremvisning av DVD-film kan skje med progressiv bildevisning eller "interlaced" bildevisning. Førstnevnte oppdaterer hele bildet mens den andre oppdaterer annenhver linje i hver svingning. Dvs. at "interlaced" bildevisning trenger to svingninger for å oppdatere et helt bilde. På et analogt TV-apparat får man da 30 hele bilder hvert sekund (med 60 Hz). Skal du få nytte av progressiv bildevisning, må du ha et digitalt TV-apparat eller high definition. Progressiv bildevisning gir klarere bilder og mindre flimring. Det skal dog være sagt at "interlaced" bildevisning også er svært god kvalitet sammenlignet med VHS.

 
Funksjoner

Alle DVD-spillere har ikke samme funksjoner. Dette er funksjoner du kan se etter:

 • Pause.
 • Fram og tilbake søking, slik at du kan søke etter en bestemt scene.
 • Sakte-film (slow motion).
 • Vise bilde for bilde (ett bilde om gangen).
 • Sakte-film og bilde for bilde baklengs.
 • Mulighet for zoom.
 • Plass til flere DVD-plater som du kan velge mellom.
 • Mulighet for å lese CD-er.
 • Mulighet for å skrive til CD-er (CD-R og CD-RW).

 
DVD-ROM

Det er plass til langt mer data på en DVD enn på en CD. Dette fordi data blir lagret mer kompakt på en DVD. En tynnere laserstråle må til for å lese en DVD enn en CD. Derfor klarer ikke CD-spillere å lese DVD. Men en DVD-spiller kan lese en CD. En DVD kan dessuten ha opptil fire lag med data (to lag på hver side), mens en CD bare kan ha ett lag. Når det gjelder disse lagene, er det fire muligheter:

 1. Kun ett lag (Single-sided, single-layered).
 2. To lag på en side (Single-sided, dual-layered)
 3. Ett lag på hver side (Double-sided, single-layered)
 4. Fire lag. To lag på begge sider. (Double-sided, dual-layered)

Når det gjelder DVD-ROM, kan du sjekke hvor rask DVD-spilleren er ved å se på overføringshastighet (dess mer, dess bedre) og gjennomsnittelig søketid (dess mindre, dess bedre). Om DVD-spilleren er SCSI eller EIDE har også betydning. SCSI er best siden den belaster mikroprosessoren mindre (blir i praksis raskere). Men SCSI koster vesentlig mer, og derfor er EIDE mest vanlig.

 
DVD-audio

Musikk kan gjengis mer detaljert på en DVD enn på en CD. Men dette formatet, kalt DVD-audio, har ikke tatt av på samme måte som DVD-film. Musikk finnes på DVD, men i liten utstrekning.

 
Til PC eller TV?

Du kan kjøpe en intern DVD-spiller som du plasserer der hvor CD-ROM-stasjonen ellers står. Det er da selvsagt nødvendig at den også kan lese CD-er, men det kan de fleste DVD-spillere. Ellers kan du kjøpe ekstern DVD-spiller til PC-en, eller en DVD-spiller som du kun bruker til TV-apparatet.

 
Pakker og integrerte systemer

Man kan kjøpe en pakke med DVD-spiller, innebygget forsterker og surround-høyttalere.
Det er også mulig å kjøpe TV og DVD i ett.
Kombinerte VHS, VCR og DVD spillere finnes.
Det er mulig å se DVD-film på PS2 og Xbox, men ekstra utstyr er da nødvendig.

 
Programvare

Det er mulig å kjøpe ekstra programvare for styring av DVD-spilleren. Men dette er ikke nødvendig for å kunne bruke den.

 
DVD-brenner

Husk at DVD-brennere også er på markedet. Kjøper du en sånn, kan du også bruke den som en DVD-spiller. Har du DVD-brenner, kan du lagre opptil 17 gigabyte på én DVD. Greit å bruke til backup og annet som krever mye plass. Se Valg av DVD-brenner.

 
High Definition

Blu-ray og HD-DVD er to forskjellige formater som begge lar deg se film med High Definition. Det kan være lurt å kjøpe en slik spiller i stedet for en ordinær DVD-spiller. Les mer om dette under valg av HD-DVD/Blu-ray spiller.
 

 
Copyright © Presttun Comp. All rights reserved.