Til forsiden
 

   PC.no-guiden     Wallpapers     Om PC.no
 

 
 
   Guide til
kjøp av PC-utstyr

HD-DVD/
Blu-ray spiller

 

 

WebShops
 
  PC-butikker:
  Dell  
  MPX
  NetOnNet
  Pixmania
   
Diverse data:  
  EA ORIGIN  
  Blekkexpress  
  Inkclub  
  CDON  
   
Bøker & DVD:
  Bokkilden  
  Lovefilm  

   

Valg av Blu-ray spiller

High Definition film
Blu-ray er et format for High Definition film. Du må ha TV med støtte for high definition for å få nytte av Blu-ray, eller se film på PC. High Definition gir bedre bilde og lyd enn ordinær DVD, der bedre bilde er det viktigste for de fleste. Maksimum oppløsning for Blu-ray er 1920 x 1080 piksler. Skal du se film på PC, er det dermed en fordel om skjermen har så stor oppløsning, eller større. Blu-ray er utviklet av Sony.

Klikk her for å se stort bilde

Blu-Ray-spiller (Sony BDP-S300)  Stort bilde

Soner
Blu-ray har tre soner. Meningen med sonene er det samme som for ordinære DVD-plater, at innhold, utgivelsesdato og pris kan variere fra sone til sone. De tre sonene er:

    A: Nord-, Syd- og Mellom-Amerika, Japan, Taiwan, Nord-Korea, Sør-Korea, Hong Kong og Sørøst-Asia.
    B: Europa, Grønland, Frankrike, Midt-Østen, Afrika, Australia, New Zealand og Stillehavsøyene.
    C: India, Bangladesh, Nepal, Kina, Pakistan, Russland, Sentral- og sør-Asia.

Har du Blu-ray-spiller, må du altså kjøpe film med sone B. Du kan f.eks. ikke kjøpe filmer fra USA. Det er ganske typisk at en film kommer ut tidligere i sone A enn i sone B. Man skal være klar over at en Blu-ray-film også kan være sonefri. Faktisk er omlag 2/3 av de filmene som hittil har kommet ut (per februar 2008) sonefrie.

Spill-konsoll med Blu-ray
Sony Playstation 3 har innebygget Blu-ray-spiller. Dette har vært med på å gjøre Blu-ray populært. Microsofts Xbox 360 har mulighet for HD-DVD-spiller, som ekstra-utstyr.

Platene
Blu-ray har disker av samme form og størrelse som ordinære DVD-plater og CD-plater, men lagringskapasiteten er vesentlig større.

Pris
Blu-ray-spillere er dyrere enn ordinære DVD-spillere, men husk at du også kan skaffe deg Blu-ray ved å kjøpe en Playstation 3. En Blu-ray-spiller kan også spille ordinære DVD-filmer. Det gjør at du slipper å kjøpe DVD-spiller hvis du har Blu-ray-spiller. Selve filmene er dyrere på Blu-ray enn på ordinær DVD. Dette er noe av grunnen til at salget av disse spillerne ikke har tatt helt av i Norge ennå.

Funksjonalitet
Den første Blu-ray-spilleren med full funksjonalitet er ventet på markedet først i midten av 2008. Det betyr at hvis du kjøper en Blu-ray-spiller før det, kan du risikere at du ikke kan benytte all funksjonalitet på disker som blir utgitt i fremtiden.

Kvalitet
Ikke alle Blu-ray-spillere viser like bra bilde. Ikke alle har samme funksjonalitet heller. Kjøper du Playstation 3, vil du ikke få like god kvalitet på Blu-ray som hvis du kjøper en vanlig Blu-ray-spiller.

 
HD-DVD

Klikk her for å se stort bilde

HD-DVD-spiller (Toshiba HD-EP35)  Stort bilde

Det har lenge pågått en mye omtalt formatkrig mellom Blu-ray og HD-DVD. Enkelte filmer ble bare utgitt på HD-DVD, andre ble bare utgitt på Blu-ray, mens andre igjen ble utgitt i begge formater. Formatene er ikke kompatible, dvs. at du ikke kan se en HD-DVD-film i en Blu-ray-spiller eller omvendt. Spillere som taklet begge formatene ble også produsert, men disse var dyrere og hadde begrenset funksjonalitet. I februar 2008 kunngjorde Toshiba at de ville slutte å produsere HD-DVD-spillere. Det betydde slutt på formatkrigen, og at det nye formatet ville bli Blu-ray. Eiere av HD-DVD-spillere havnet dermed i noenlunde samme situasjon som de som kjøpte Beta i stedet for VHS i sin tid da den formatkrigen raste.

HD-DVD er utviklet av Toshiba.

HD-DVD er sonefritt. Lyd- og bildekvalitet er i praksis det samme som for Blu-ray, og HD-DVD-spillere kan også kjøre DVD-film uten High Definition med ordinære DVD-plater.


 

 Tips en venn om denne saken!
   
 
Copyright © Presttun Comp. All rights reserved.