Til forsiden
NetOnNet

 

 

 

NetOnNet

   PC.no-guiden     Wallpapers     Om PC.no
 

 
   Guide til
kjøp av PC-utstyr

Bærbar PC

 

 

 

 

   

Valg av bærbar PC

Smått er godt
Når man ser på en bærbar PC er det imponerende hvor mye datakraft og utstyr som er samlet på liten plass. En bærbar PC kan gjøre stor nytte når du er på reisefot.

Borte bra, men hjemme best
Vær imidlertid klar over at en bærbar PC er svært mye dyrere enn en stasjonær PC med samme krav til ytelse og diskplass. En bærbar PC er heller ikke så god å jobbe på. Mus og tastatur blir mer knotete, og skjermen er ikke alltid like god. En bærbar PC er også vanskeligere å oppgradere. Eventuell reprasjon blir dyrere.

Batteri
Vær oppmerksom på batteriets levetid når du velger bærbar PC. Dess lengre levetid produsenten ønsker, dess tyngre har batteriet en tendens til å bli. Så her står produsenten overfor et dilemma.

Vekt
Sjekk vekten! Noen bærbare PC-er burde heller kalles mobile PC-er. Du skjønner poenget etter et par kilometer.

Widescreen?
Enkelte nye bærbare PC-er har widescreen. Dette er en fordel om du i stor grad har tenkt å se på DVD. Hvis ikke, kan det være en fordel å ikke ha widescreen. De aller fleste dokumenter står tross alt på høykant. Det kan f.eks. være et A4-ark i et tekstbehandlingsprogram. Websider er et annet eksempel på dokumenter som vanligvis er høyere enn de er brede. På en widescreen skjerm kan du ha to A4-ark ved siden av hverandre, men da blir arkene vanligvis så små at du foretrekker å heller vise ett ark av gangen.

Passiv/aktiv matrise
Når det gjelder skjerm, skiller man mellom aktiv og passiv matrise. Aktiv matrise (kalles også TFT) er best. Bildet blir bedre og du kan lettere se bildet selv om du ser på skjermen fra siden. Passiv matrise gjør at du må sitte rett framfor skjermen for å kunne se et klart bilde. Passiv matrise er stort sett ute av markedet, så hvis dette ikke er oppgitt i spesifikasjonene, kan du gå ut fra at skjermen har aktiv matrise (TFT).

Ekstra utstyr
Hvis du antar at du vil bruke PC-en over lang tid uten tilgang til strøm, kan det være lurt å kjøpe et ekstra batteri. Skal du bære PC-en langt, kan en spesiallaget bæreveske komme til nytte.

Innmaten
Hva du trenger av mikroprosessor, skjermkort, minne etc. blir stort sett samme filosofi som om du skulle kjøpe en stasjonær PC. For å få innsikt i dette, kan du se på Valg av PC.

Oppgradering
Å oppgradere en bærbar PC ved å f.eks. bytte harddisk eller sette inn mer minne er mulig. Man skal likevel være obs. på at dette ofte er langt vanskeligere enn med en stasjonær PC. Det er derfor vanlig å kjøpe bærbar PC med tanke på at den ikke skal oppgraderes senere. Tenk derfor på at den bærbare PC-en skal være kraftig nok til å kunne vare en stund. Å oppgradere mikroprosessoren er vanligvis svært vanskelig. For det første kan det være vanskelig å komme til. For det andre kan det være vanskelig å få tak i en passende ny prosessor. Prosessoren utvikler mye varme, noe som ikke er uproblematisk i en bærbar PC. En kraftigere prosessor kan utvikle mer varme enn den bærbare PC-en er beregnet for.

Operativsystem
Bærbare PC-er bruker samme utgave av Windows som stasjonære PC-er mens håndholdte PC-er (PDA og Palm) bruker Windows CE og lettere programvare.

NetOnNet - Sjekk alltid med oss først

Kjekt sammen med digitalkamera på langtur
Digitalkamera og bærbar PC er en god kombinasjon fordi et digitalkamera har begrenset lagringsplass. Skal du ut på reise og ta mange bilder, må du overføre bildene til PC-en etterhvert som kameraets minne blir fylt opp med de kule bildene du tar.

Notebook og laptop
Bærbar PC blir også kalt notebook og laptop.

 
Bærbar PC kan du bestille her:


 
 
Copyright © Presttun Comp. All rights reserved.