Til forsiden

 

 

 

   PC.no-guiden     Wallpapers     Om PC.no
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

   

Vedlikehold av PC-utstyr

 
Mus

Et vanlig problem er at musen ikke følger helt med bevegelsene. Muspekeren hopper, rykker og stopper litt opp mens du beveger musen jevnt over musematten. Dette kan komme av at det er hår eller støv på musematten. Men det kan også tenkes at det er støv inne i musen. I så fall kan du snu musen opp-ned. Skru det lille dekselet i den retningen pilene viser. Ta ut kulen og blås støvet av den, eller skyll den med vann uten såpe. Inne i musen kan det ha satt seg et lag med støv rundt de små sylinderne som kulen er i kontakt med. Dette støvet må du ta bort. Bruk gjerne fingrene eller en pinsett.
Støv har samlet seg på de små sylinderne. Dette gjør at muspekeren på skjermen ikke følger musen jevnt og presist.
Her er støvet tatt bort.

 
Tastatur

Støv kan være et problem. Det enkleste er å støvsuge tastaturet. Hvis du bruker en fuktig klut, bør du passe på at vann ikke renner ned i tastaturet. Skulle du søle brus eller kaffe ned i tastaturet, kan det slutte å virke. Du kan da forsøke å vaske det grundig med vanlig oppvaskmiddel og lunkent vann (ikke varmt). Før du prøver å bruke tastaturet igjen, må det være helt tørt nedi. Det bør altså stå til tørk noen dager.

 
Skjerm

Skjermen bør ikke stå direkte utsatt for sterk varme som følge av lys fra sola gjennom vinduet.

Det er viktig å ikke dekke til skjermen hverken over eller under. Luft skal komme til skjermen nedenfra, gå inn i kassen og ut oppe. Vær påpasselig med å ikke legge f.eks. et papir oppå skjermen.

Skjermen bør ikke stå på døgnet rundt. Skjermsparer er ikke så viktig som før. Tidligere kunne deler av bildet brenne seg fast i skjermen. Det skjer ikke ofte med nye skjermer, så det kan være like greit å ganske enkelt slå av skjermen når du skal være lenge borte.

 
PC

PC-utstyr bør generelt ikke utsettes for sterk sol. Dette gjelder også selve PC-boksen. Støv kan være et problem. Viften samler mye støv. Det er en fordel om du kan støvsuge viften av og til. Det er også en god skikk å få vekk støvet når du måtte ha bruk for å ta av lokket for å oppgradere e.l. Før du tar av lokket, bør du jorde deg selv.

Lynnedslag i nærheten kan forårsake en spenningspuls på nettet (høy spenning i stikkontakten i et øyeblikk). Dette kan ødelegge komponenter i PC-en. Ustabil spenning på nettet kan også, over lengre tid, være skadelig. For å sikre seg mot slikt, kan man benytte en UPS eller et overspenningsvern.

Ved bruk er det best å få til en kontrollert avslutning. Skulle PC-en henge seg opp, er det bedre å trykke Ctrl + Alt + Del og få til en avslutning av programmene enn å trykke på Av/På-knappen. Da unngår du problemer med filene.

Pass på at PC-en ikke blir utsatt for støt, f.eks. røff behandling ved flytting. Spesielt må harddisken behandles forsiktig, hvis du skulle ta den ut.

 
Printer

Printeren skal, som nesten alt annet utstyr, ikke utsettes direkte for sollys. Det største problemet er imidlertid støv. Du bør forsøke å forhindre at det kommer støv ned i printeren. Skulle du ha problemer med arkmatingen, f.eks. at printeren tar to ark i slengen eller ikke klarer å dra arket ned, kan du prøve med en annen type papir. Som oftest vil en blekkskriver virke best med A4-ark som er beregnet for blekkskrivere. Forskjellig papir gir også forskjellig kvalitet på skrift og grafikk. F.eks. gir 100 grams papir vanligvis penere utskrift enn 70 grams papir.

Printeren kobles til parallellporten til PC-en. Skal du koble printeren til eller fra PC-en, bør dette gjøres mens PC-en er slått av. Hvis ikke kan komponenter i PC-en bli ødelagt.

 
Disketter

Diskettene må man være litt forsiktig med. Skal du ha lapper på diskettene, bør du skrive først og sette lappen på etterpå. Foretrekker du likevel å skrive på selve disketten, bør du bruke en tusj-penn eller skrive svært forsiktig. Det er best å ha diskettene i en diskett-boks eller lignende for å hindre at støv kommer inn i diskettene. Vær obs. på at data som er lagret på disketter som blir liggende i årevis vil bli ødelagt rett og slett fordi disketter ikke er et sikkert lagringsmedium og er direkte dårlig over tid. Data på disketter kan også gå tapt hvis diskettene blir utsatt for magnetisk felt. Legger du f.eks. disketter oppå TV-apparatet, vil data kunne gå tapt fordi det oppstår et magnetisk felt rundt TV-apparatet i det du slår av og på TV.

 
CD

CD-er er sikrere lagringsmedium enn disketter. CD-er tar ikke skade av magnetiske felt. Unngå riper i CD-en. Riper kan oppstå hvis CD-ene ligger og slenger. De bør ligge i et etui. CD-er er sikre lagringsmedium over noen få år. Men data som blir liggende i hundrevis av år vil gå tapt.

 
Scanner

For å få gode bilder må naturligvis glassplaten være fri for flekker og støv. En vanlig fuktig papirklut uten vaskemiddel pleier å være passende for renhold. Som nesten alt annet utstyr bør den ikke utsettes direkte for sollys.  

 
Digitalkamera

Les bruksanvisningen og sjekk hvilke temperaturer kameraet er beregnet for. De fleste digitale kamera kan ta skade av å bli brukt i minusgrader. Vær også obs. på at fuktighet kan være problematisk.
 

 
Copyright © Presttun Comp. All rights reserved.