Til forsiden

 

 

 

 

 

   PC.no-guiden     Wallpapers     Om PC.no
 

 
   Guide til
kjøp av PC-utstyr

Test av vertikal mus

 

   

Vertikal mus

PC.no har testet Evoluent VerticalMouse

En god idé
En vertikal mus er en mus som står på høykant i stedet for å ligge. Musknappene er på høyre side av musen, og skal presses mot venstre i stedet for å presses ned, slik som til vanlig. Når du holder en slik mus, holder du hånden i samme posisjon som når du håndhilser. Dette er svært behagelig for underarmen. Du tenker kanskje ikke over det, men når du bruker en vanlig mus, må høyre underarm vris litt mot klokke-retningen. Når du holder den vertikale musen, får underarmen sin naturlige stilling, noe som er langt mer behagelig. Den vertikale musen kan dermed sies å være et resultat av en svært god ide.

Løser et problem og skaper et nytt
Problemet med Evoluent VerticalMouse er at den i verste fall skaper musesyke i stedet for å forebygge. Musen er nemlig laget slik at du må bevege på hele armen for å bevege muspekeren opp og ned på skjermen. Dette kan gi musesyke i overarm og skulder.

Musesyke
Ved bruk av en vanlig mus bør bakerste del av hånden (overgangen mellom hånd og håndledd) hvile på bordet, eller på musematten. I tillegg bør underarmen hvile på bordet. Når du beveger musen, skal håndleddet være nesten i ro. Hånden og fingrene skal bevege musen. Hvis du må legge hele hånden oppå musen for å nå fram til musknappene, må du bevege hele armen for å føre muspekeren oppover langs skjermen. Når du beveger hele armen, står du i fare for å få musesyke. Man får ikke musesyke (eller skrivesyke) av å skrive med blyant. Årsaken er at den ene siden av hånden hviler på bordet, mens det er fingrene som beveger seg. Man beveger ikke hele armen. Problemet med Evoluent VerticalMouse er at den er relativt stor og designet slik at du skal holde den omtrent som en joystick. Det blir dermed lett til at du beveger hele armen. På den annen side er det klart at folk er forskjellige, og foretrekker forskjellige ting. Det er sånn sett kjekt å se alternative produkter på markedet. De som har smerter i underarm, håndledd eller albue kan absolutt anbefales å prøve den vertikale musen. Er du derimot bekymret for smerter i overarm og i skulder, kan den vertikale musen være verre enn en vanlig mus. Det skal dog presiseres at siden alle er forskjellige, kan en annerledes mus være interessant å prøve for en person med denne type musesyke også, men resultatet kan som nevnt bli dårlig. Prøv heller en mindre mus, slik at håndleddet får hvile på bordet. Sørg også for at du har en stor nok bordflate, slik at du kan skyve mus og tastatur et stykke inn på bordet. Underarmen skal hvile på bordet slik at du får noenlunde samme stilling som når du skriver med kulepenn. Har du problemer over lang tid med å bli kvitt musesyke, kan variasjon være en fordel. Sånn sett kan du ha både en vertikal mus og en tradisjonell mus, og variere. Variasjon hjelper alltid.

God å holde i, men noe uvant i starten
Evoluent VerticalMouse er en optisk mus, med både USB og PS/2 plugg. Siden knappene på Evoluent VerticalMouse er på høyre side, kan musen ikke brukes i venstre hånd. Er du venstrehendt, kan du derimot kjøpe en vertikal mus for venstrehendte (som naturligvis ikke kan brukes med høyre hånd). Knappene (på musen for høyrehendte) må presses inn mot venstre når du skal klikke, og dette kan gjøre at du kommer i skade for å bevege muspekeren til venstre akkurat i det du klikker. Ikke bra! Men dette kommer seg når du blir vant til musen. Det kan være greit å tenke seg at man skal knipe sammen tommel og pekefinger i stedet for å bare presse med pekefingeren. Da går det bedre. Siden musen er relativt stor, og siden du må bevege hele armen i større grad enn med en vanlig mus, kan den bli en ørliten tanke mindre effektiv i bruk enn en vanlig mus.

Hva sier fysioterapeuten?
PC.no har vært i kontakt med fysioterapeuter som har sett på musen. Det er delte meninger når det gjelder musesyke. Det er likevel enighet om at musen er et svært vellykket forsøk på å skape variasjon til en vanlig mus, og at variasjon er bra. Samtidig er det enighet om at siden belastningskader kommer av stadige gjentagelser av de samme bevegelsene, vil den vertikale musen også kunne gi musesyke, akkurat som en tradisjonell mus, fordi man også her gjentar de samme bevegelsene. Den er altså ingen trylleformel som kan fjerne all musesyke.

Se også Valg av mus, trackball og annet pekeredskap.
 

 
Copyright © Presttun Comp. All rights reserved.